W dniach 1-2 maja 2022 r. w Parku Etnograficznego w Tokarni odbył się „6. Świętokrzyski Festiwal Smaków„.
W wydarzeniu wzięło udział ponad 100 wystawców. Przyjechali członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z naszych regionalnych kuchni. W tym roku można było spróbować także tradycyjnych potraw ukraińskich. W kiermaszu wzięli udział producenci regionalnych przysmaków (miody, owoce, wędliny, słodycze, sery) a także rękodzieła oraz niezwykłych przedmiotów wytwarzanych przez twórców ludowych.
Wydarzenia towarzyszące:
– warsztaty z wyrabiania domowego makaronu – Joanna Domagała / Maneż,
– wypiek podpłomyków – Ola Imosa / Chałupa ze Złotnik
Udział również wzięło Świętokrzyskie Centrum Onkologii, którzy zaprasza na bezpłatne badania i konsultacje w godz. 11.00 -15.00 do cytobusa oraz namiotu ŚCO. Było można przebadać się pod kątem analizy składu ciała oraz wykonać pomiar tkanki tłuszczowej, odbyć konsultacje dietetyczne, zmierzyć ciśnienie tętnicze, nauczyć się samobadania piersi, poznać zagadnienia z zakresu profilaktyki raka piersi i raka szyjki macicy oraz wykonać bezpłatną cytologię.
Organizatorami wydarzenia są: Echo Dnia, Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Starostwo Powiatowe w Kielcach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.